niedziela, 2 lutego 2014

Babeczki z Kremem

Babeczki z Kremem


Udało mi się zrobić przepis na idealne muffiny. Można go traktować jako przepis do eksperymentowania z różnymi dodatkami.  Same w sobie są jednak naprawdę idealne. Podane bez dodatków czy kremów są perfekcyjne w swojej prostocie.



Składniki: 

  • 110 g,  Masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110g. mąki
  • 2 duże jajka
  • 110g. cukru
  • 3-5 łyżek mleka




1.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub upiec w sylikonowych.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
3. Mąkę, proszek - przesiać i odłożyć na później
4.W misie miksera utrzeć masło i cukier na puszystą i jasną masę.Wbijać jajka, jedno po drugim i dokładnie miksując
5.Nie przestając ubijać do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie. Dodać na końcu ekstrakt waniliowy oraz mleko
6. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, można dodać jeszcze kilka łyżek mleka.
7. Ciasto rozdzielić pomiędzy "foremkami"  Piec około 10-15 minut, aż babeczki będą jasnozłote. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce









             Mój baczny obserwator i smakosz ! :):)









Powodzenia :)!

M.D

Krem do babeczek

Krem 

Krem jest słodki, można go zastosować do babeczek jak i do dekoracji ciasteczek i ciast. po zostawieniu w lodówce bardzo ładnie zastyga i wygląda.


Potrzebujemy:

  • Kostka masła
  • 200g. serka typu "Twój Smak" (naturalny)
  • Łyżka ekstraktu waniliowego
  • szcypta barwnika
  • szklanka cukru pudru



1.Miksujemy miękkie masło (masło musi być miękkie, unikamy produktów "masłopodobnych" )
2.Dodajemy serek, miksujemy (serek musi być świeży, inaczej masa może się zważyć)
3.Dodajemy cukier puder, miksujemy
4. Jeżeli chcemy zabarwić to dodajemy barwnik ( do kremów ozdobnych dodajemy barwniki w zelu lub w proszku-nie płynne ! )
5. Dodajemy ekstrakt z waniliowy i miksujemy
6. Miskę możemy przykryć, aby masa przed udekorowaniem babeczek, nie zastygła.


Smacznego :)

M.D


sobota, 18 stycznia 2014

Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z okienkiem

       I znów ciasteczka. Tym razem bardzo łatwe, kruche maślano-waniliowe ciasteczka przekładane marmoladą. Są pyszne zarówno pierwszego dnia, jeszcze chrupiące, jak  po kilku dniach, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem nadzienia.




Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (20dag)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
Nadzienie:

  • 1 słoik marmolady lub gęstych powideł, najlepiej własnej roboty, u mnie z malin.




Przygotowanie:

1. Zimne masło siekamy bardzo drobno z mąką.
2. Dodajemy cukier puder i waniliowy, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli nie będzie chciało się od razu skleić można dodać łyżkę śmietany 
3.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Po upływie tego czasu wyciągamy partiami ciasto, rozwałkowywujemy na placek o grubości mniej więcej 3-4 mm i wykrawamy dowolne kztształty.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut do zezłocenia.
6. Po ostudzeniu smarujemy ciasteczk marmoladą (uwaga są bardzo kruche) i składamy razem.
7. Jeśli marmolada będzie bardzo gęsta można ją delikatnie pogrzać.
8. Ciasteczka można również przekładać rozpuszczoną czekoladą albo dowolnym kremem.





Powodzenia :)!.

Pytania proszę pisać w komentarzach :).


M.D.


wtorek, 14 stycznia 2014

Babeczki w czekoladzie

Babeczki w czekoladzie
             Babeczki przyrządzone z ciasta na popularne magdalenki perfekcyjnie zachowują nadany im przez foremki kształt, są przy tym miękkie i puszyste. Ciasto można wzbogacać, dodając do niego skórkę startą z pomarańczy czy cytryny, cukier wanilinowy lub ulubiony aromat do ciast. Upieczone babeczki oblane gorzką,mleczną lub białą czekoladą, albo po prostu posypane cukrem pudrem będą smakowały wspaniale.
Babeczki można zrobić w różnych formach silikonowych.






Składniki na 8 porcji:
  • 3 jajka
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
Do dekorowania:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mleka 3/5%
  • 1 pomarańcza




Przygotowanie:

1. Masło pokroić w kostkę i rozpuścić na bardzo małym ogniu, odstawić do ostudzenia.
2. Z obu pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę rozłożyć równomiernie na talerzyku i pozostawić do przeschnięcia. Resztę pozostawić do ciasta
3.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
4.Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż składniki połączą się, a masa będzie puszysta.
5.Następnie dodać skórkę a pomarańczy oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
6.Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piec 20-25 minut, aż wierzch babeczek się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Babeczki wyjmować, wywijając foremki i wypychając palcem ich środkową część.
7.Czekoladę podzielić na cząstki, postawić w naczyniu nas parą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać śmietankę i mleko, cały czas mieszając.
8.Masę czekoladową pędzelkiem nanieść na babeczki, a następnie posypać je podsuszoną skórką pomarańczową.



Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut
Kalorie : 1 porcja 210 kcal.



Powodzenia :):).




M.D.


środa, 20 listopada 2013

Tęczowy Tort


TĘCZOWY TORT


Sześć warstw kolorowych biszkoptów przełożonych pysznym kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Wszystko przełamane delikatną cytrynową nutą. Idealny na urodziny.









Składniki :
na 6 biszkoptowych blatów o średnicy 20-22 cm 
  • 9 jajek
  • 400 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze, najlepiej w żelu
  • 6 aluminiowych foremek

Zaczynamy od przesiania obu rodzajów mąki i proszku do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, a pod koniec małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy wszystko na sztywną i lśniącą pianę.

Przełączmy mikser na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy.

Wyłączamy mikser i do ubitych jajek dodajemy porcjami przesianą mąkę. Mieszamy przy użyciu szpatułki.

Otrzymane ciasto dzielimy na sześć równych części. Do każdej dodajemy niewielką ilość barwnika. Mieszamy i przekładamy do aluminiowych foremek (dno wykładamy papierem d/p).



Pieczemy kolejno przez ok 15 min w temp 170* C. Po przestudzeniu wyciągamy z formy przy użyciu nożyka, którym oddzielamy ciasto od boków foremek.



Krem lekko cytrynowy :
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 ml serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego
Poncz:
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki wody
Można również nasączyć amaretto.
      

     Serek mascarpone plus 2 łyżki cukru rozcieramy w miseczce na puszysty krem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
     Śmietanę ubijamy mikserem, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru.
Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo roztarty serek. Mieszamy na najniższej prędkości miksera.




Wykonanie:

Kolorowe blaty ciasta nasączamy ponczem cytrynowym i przekładamy kremem. Blaty układamy na paterze w następującej kolejności: żółty,czerwonyniebieski fioletowy ,zielony pomarańczowy Wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy.
Chłodzimy w lodówce.








M.D


sobota, 5 października 2013

ZEBRA

Po długiej przerwie czas wrócić. Brak czasu i praca nie pozwoliło na prowadzenie bloga. 
Na dziś przygotowałam przepis : Zebra.



Ciasto, które robiłam już kilka razy i zawsze się udaje, Jest Puszyste, lekko wilgotne. Szybko się robi i nadaje się do kawy lub herbaty :).




Składniki: 
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody ( ja użyłam wodę gazowaną)
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szlanki mąki + 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromau do ciasta migdałowy

Wykonanie: 
*   Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
  1. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.
  3. Do masy białkowej dodajemy na przemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszająć delikatnie łyżką.
  4. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy.
  5. Ciasto dzielimy na  2 części.
  6. Do jednej dodajemy 2 Łyżki kakao, a do drugiej 2 Łyżki mąki. 
  7. Formę może być tortownica, kwadratowa forma, albo kwiat wg. uznania ( u mnie kwiat tortownica o śr. 26 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  8. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy.
  9. Pieczemy przez pierwsze 20 mintu w temp. 160 stopni, a następnie podwyższamy o temp. 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut do tzw. suchego patyczka.

formowanie




Smacznego :):*














M.D





czwartek, 4 lipca 2013

Ciasteczka Szampańskie

Ciasteczka Szampańskie





Składniki:
  • 4 jajka
  • 120 gram cukru
  • 50gram mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki 










Wykonanie:

1.Jedną lub dwie blachy wyłożyć papierem pergaminowym. 
2.Białka oddzielić od żółtek. 
3.Żółtka utrzeć z 40 gram cukru na puszystą masę.
4.Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
5. Do białek dodać żółtka, dosypać mąkę, delikatnie wymieszać.
6. Bardzo sztywne ciasto biszkoptowe włożyć do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze.

7.Wyciskać na blachę w odpowiednich odstępach podłużne ciastka o długości 18 cm.
8.Tak przygotowane ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15minut w temperaturze 200 stopni na jasnozłoty kolor. Upieczone ciastka pozostawić na pergaminie do ostygnięcia, po czym posypać cukrem pudrem.



Powodzenia :)!
M.D.