sobota, 18 stycznia 2014

Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z okienkiem

       I znów ciasteczka. Tym razem bardzo łatwe, kruche maślano-waniliowe ciasteczka przekładane marmoladą. Są pyszne zarówno pierwszego dnia, jeszcze chrupiące, jak  po kilku dniach, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem nadzienia.




Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (20dag)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
Nadzienie:

  • 1 słoik marmolady lub gęstych powideł, najlepiej własnej roboty, u mnie z malin.




Przygotowanie:

1. Zimne masło siekamy bardzo drobno z mąką.
2. Dodajemy cukier puder i waniliowy, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli nie będzie chciało się od razu skleić można dodać łyżkę śmietany 
3.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Po upływie tego czasu wyciągamy partiami ciasto, rozwałkowywujemy na placek o grubości mniej więcej 3-4 mm i wykrawamy dowolne kztształty.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut do zezłocenia.
6. Po ostudzeniu smarujemy ciasteczk marmoladą (uwaga są bardzo kruche) i składamy razem.
7. Jeśli marmolada będzie bardzo gęsta można ją delikatnie pogrzać.
8. Ciasteczka można również przekładać rozpuszczoną czekoladą albo dowolnym kremem.





Powodzenia :)!.

Pytania proszę pisać w komentarzach :).


M.D.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz