Po długiej przerwie czas wrócić. Brak czasu i praca nie pozwoliło na prowadzenie bloga.
Na dziś przygotowałam przepis : Zebra.
Ciasto, które robiłam już kilka razy i zawsze się udaje, Jest Puszyste, lekko wilgotne. Szybko się robi i nadaje się do kawy lub herbaty :).
Składniki:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody ( ja użyłam wodę gazowaną)
- 1 szklanka oleju
- 3 szlanki mąki + 2 łyżki
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromau do ciasta migdałowy
Wykonanie:
* Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
- Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.
- Do masy białkowej dodajemy na przemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszająć delikatnie łyżką.
- Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Do jednej dodajemy 2 Łyżki kakao, a do drugiej 2 Łyżki mąki.
- Formę może być tortownica, kwadratowa forma, albo kwiat wg. uznania ( u mnie kwiat tortownica o śr. 26 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy.
- Pieczemy przez pierwsze 20 mintu w temp. 160 stopni, a następnie podwyższamy o temp. 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut do tzw. suchego patyczka.
formowanie
Smacznego :):*
M.D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz