poniedziałek, 20 maja 2013

Tort księcia

Tort z czekoladą
Tym razem tort oblany czekoladą, przekładany kremem :).



Składniki na ciasto:
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na nadzienie: 
  • 125 ml mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150g cukru pudru

Ponadto : czekolada na polewę.

*Krem można zrobić wg. uznania:). Np.  
-Kremówkię 500ml ubić z cukrem pudrem,
-śnieżka zrobiona wg. przepisu na opakowaniu
- gotowe kremy smakowe.



Wykonanie:

1.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Utrzeć 250g masła z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy cukrowo-maślanej i wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do masy, zmiksować. mąkę z zagęstnikiem (mąką ziemniaczaną) i proszkiem do pieczenia przesiać i ostrożnie dodawać do masy, miksując.

2. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, włożyć 1/4 ciasta i piec na środkowym poziomie przez około 7minut. Wyjąć krążek z tortownicy, a następnie w taki sam sposób z pozostałego ciasta upiec jeszcze 3 krążki.

3. Aby przyrządzić nadzienie, podgrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę, cały czas mieszając. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puszystą masę i ubić na gładki krem z cukrem pudrem i mlekiem czekoladowym.

4. Trzy krążki posmarować kremem i ułożyć jeden na drugim. Przykryć ostatnim krążkiem, Rozgrzać polewę czekoladową w kąpieli wodnej lub z mlekiem, i posmarować cały tort. 






M.D.

wtorek, 14 maja 2013

Tort z Truskawkami

Tort z Truskawkami

Tort bardzo lekki i pyszny, chce się go jeść i jeść :) Tort smakuje wysmienicie również z czerwonymi porzeczakmi lub jagodami !



Przepis:



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • 75g mąki 
  • 75g mąki ziemniaczanej (zagęstnika)
Składniki na krem:
  • 500g truskawek
  • 500 ml śmietany ( 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:  Płatki migdałowe.

Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
3. Żółtka ubić z 2 łyżkami gorącej wody na puszystą masę i ostrożnie wymieszać z pianą z białek.
4. Mąkę wymieszać z zagęstnikiem, przesiać na masę, ostrożnie wymieszać.
5. Ciasto umieścić w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 28 cm. (można wysmarować tylko masłem zamiast papieru).
6. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Bez termoobiegu. Wyjąć z tortownicy, usunąć papier.




1.Truskawki na nadzienie umyć i odsączyć. Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, resztę oczyścić z ogonków i przepołowić.

1.Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. 
2. Ostudzony biszkopt przekroić poziomo w połowie. 
3. Na spodniej części ułożyć połówki truskawek, posmarować połową bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu.
4. Resztą śmietany posmarować tort dookoła i górę.
5. Przydekorować pozostałością truskawek.
6. Można równieć przed użyciem reszty śmietany odłożyć 5 łyżek do rękawa cukierniczego i przydekorować górę.
7. Płatki migdałowe użyć do udekorowanie boku tortu.






Około : 12 porcji.
Czas przygotowanie: około 50 minut
(w tym czas pieczenia)




M.D













czwartek, 25 kwietnia 2013

Babeczki z czekoladą

Babeczki z czekoladą !




Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 90 g oleju 
  • 2 jajka
  • kakao
  • nutella


Wykonanie
  1. Przygotowanie zaczynamy od wrzucenia do miski suchych składników (mąka,cukier,proszek,cukier waniliowy) a potem dodajemy mokre (olej, mleko i jaja)
  2. Mieszamy wszystko mikserem aż do jednolitej masy
  3. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki kakao
  4. Nakładamy do foremek papierowych bądź silikonowych masę (najlepiej 1/2 wysokości foremek)
  5. Następnie nakładamy po łyżeczce nutelli i zakrywamy małą łyżką ciasta
  6. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.


M.D

czwartek, 18 kwietnia 2013

ciasteczka serduszka

Śmietankowe Serduszka

W tradycyjnej europejskiej sztuce serce jest przedstawiane jako stylizowany kształt, najczęściej koloru czerwonego, symbolizuje w wielu kulturach namiętność i silne uczucia. Serce jest w szczególności kojarzone z poezją romantyczną, często znajduje się na walentynkach, bombonierkach i innych przedmiotach kultury masowej jako symbol miłości.

Te ciasteczka, bardzo sprawdzają się na zrobienie komuś niespodzianki w postaci ciastek. Ale również do codziennego smakowania.




Składniki:
  • 280 g mąki przennej
  • 250g masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany (18%)
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania
  • 2 cukry waniliowe do posypywania lub cukier kryształ
  • kasza manna do posypywania blachy



Wykonanie:


1.Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować

2. Wykrajać niezbyt cieńkie ciasteczka


3. Posmarować białkiem i posypać cukrem , bardzo dokładnie i mocno , bo w składnikach ciateczek nie ma przecież cukru.



4. Piec na blaszcze wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną



5. Piec około 17-20 minut, w temperaturze 175 stopni, aż będą lekko zarumienione.



Z tej porcji wychodzi aż 150 sztuk



M.D.




Cudowny zestaw :)!!

wtorek, 16 kwietnia 2013

Ciastka m&m

Ciastka M&M's
Ciastko - rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję.
                               Dzisiaj mam przepis na Ciastka z M&M's :)! Bardzo prosto je przygotować !.




Składniki:
  •  100g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukierki M&M's 



Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki zagniatamy (masło, obie mąki, cukier, kakao, śmietana i żółtka).

2. Odstawiamy masę do lodówki na pół godziny

3. Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm  (stół oczywiście posypać mąką żeby ciasto nie przywierało)

4. Powycinać kółka i na każde powciskań nie mocno po kilka m&m'sów.

5. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut


6. Upieczone ciastka przełozyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.






* Nie wydłużać czasu pieczenia bo ciasteczka wyjdą za twarde !






Powodzenia :)!



M.D.

piątek, 5 kwietnia 2013

Miniserniczki

Miniserniczki
      Minisernizki to bardzo delikatyny, przypominający swoim smakiem ptasie mleczko, słodki dodatek do kawy czy herbaty. Jest to nie tylko uczta dla podniebienia, miniserniczki kuszą także swoimi kształtami. 
      Foremki silikonowe o różnych kształtach nadają się zarówno do deserów pieczonych, jak i robionych na zimno. Można w nich piec różnego rodzaju minibabecki, świetnie nadają się też do serniczków na zimno i galaretek. Dzięki niewielkim rozmiarom są równiez idealne do robionyc domowym sposobem czekoladek.




Składniki 
na 16 serniczków:
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 150g twarogu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 białko
  • 45 g cukru
  • 10 g  kakao
  • 10 g masła
  • 25 g herbatników
  • 1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Przerażająco długa lista składników ale jest to dużo składników a mało zabawy :).


      1.Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Mase podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.                                                                         
    2.Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać masło i dokładnie wymieszać.
    3. Cienką wartwą roztopionego masła posmaować wnętrze forwmwk. Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Leko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła drobne wgłębienia a wierzch wyrówna się.
    4.Na  wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
1.Masa sernikowa
2. Masa sernikowa po dodaniu herbatników.


     5.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
     6. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki bez spodów czyli serowo-kakaową bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką wastwę czekolady i ponownie wstawić foremkę do lodówki na około 20 minut.






      7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągnąc brzegi foremki
     





*Można rozpuścić 1/2 czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, lekko przestudziń i przełozyć do torebki foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki :).

*Dla liczących kalorie:

  • 1 miniserniczek posiada : 54 kcal



Zrobiłam pierwszy raz i się zakochałam ! Napewno je bd robić częściej:).


Powodzenia :)!


M.D

czwartek, 4 kwietnia 2013

Pralinki kokosowe

Pralinki



Pralinki- rodzaj słodyczyczekoladki nadziewane masą kremową lub zawierające w środku orzechy. A ja Wam zaproponuje Pralinki Kokosowe, rozpływające się w ustach :)).

Składniki:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady


Przygotowanie:
1. Kokos wymieszaj z cukrem pudrem

2.  Śmietankę podgrzać z masłem, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować !!

3.  Śmietanę wlać do kokosa i wymieszać. 

4.  Z Masy formować pralinki. Ściskać masę i formować z niej kulki.

  



Efekt: