poniedziałek, 20 maja 2013

Tort księcia

Tort z czekoladą
Tym razem tort oblany czekoladą, przekładany kremem :).



Składniki na ciasto:
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na nadzienie: 
  • 125 ml mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150g cukru pudru

Ponadto : czekolada na polewę.

*Krem można zrobić wg. uznania:). Np.  
-Kremówkię 500ml ubić z cukrem pudrem,
-śnieżka zrobiona wg. przepisu na opakowaniu
- gotowe kremy smakowe.



Wykonanie:

1.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Utrzeć 250g masła z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy cukrowo-maślanej i wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do masy, zmiksować. mąkę z zagęstnikiem (mąką ziemniaczaną) i proszkiem do pieczenia przesiać i ostrożnie dodawać do masy, miksując.

2. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, włożyć 1/4 ciasta i piec na środkowym poziomie przez około 7minut. Wyjąć krążek z tortownicy, a następnie w taki sam sposób z pozostałego ciasta upiec jeszcze 3 krążki.

3. Aby przyrządzić nadzienie, podgrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę, cały czas mieszając. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puszystą masę i ubić na gładki krem z cukrem pudrem i mlekiem czekoladowym.

4. Trzy krążki posmarować kremem i ułożyć jeden na drugim. Przykryć ostatnim krążkiem, Rozgrzać polewę czekoladową w kąpieli wodnej lub z mlekiem, i posmarować cały tort. 






M.D.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz