Tort z Truskawkami
Tort bardzo lekki i pyszny, chce się go jeść i jeść :) Tort smakuje wysmienicie również z czerwonymi porzeczakmi lub jagodami !
Przepis:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- 75g mąki
- 75g mąki ziemniaczanej (zagęstnika)
Składniki na krem:
- 500g truskawek
- 500 ml śmietany ( 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo: Płatki migdałowe.
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
3. Żółtka ubić z 2 łyżkami gorącej wody na puszystą masę i ostrożnie wymieszać z pianą z białek.
4. Mąkę wymieszać z zagęstnikiem, przesiać na masę, ostrożnie wymieszać.
5. Ciasto umieścić w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 28 cm. (można wysmarować tylko masłem zamiast papieru).
6. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Bez termoobiegu. Wyjąć z tortownicy, usunąć papier.
1.Truskawki na nadzienie umyć i odsączyć. Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, resztę oczyścić z ogonków i przepołowić.
1.Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.
2. Ostudzony biszkopt przekroić poziomo w połowie.
3. Na spodniej części ułożyć połówki truskawek, posmarować połową bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu.
4. Resztą śmietany posmarować tort dookoła i górę.
5. Przydekorować pozostałością truskawek.
6. Można równieć przed użyciem reszty śmietany odłożyć 5 łyżek do rękawa cukierniczego i przydekorować górę.
5. Przydekorować pozostałością truskawek.
6. Można równieć przed użyciem reszty śmietany odłożyć 5 łyżek do rękawa cukierniczego i przydekorować górę.
7. Płatki migdałowe użyć do udekorowanie boku tortu.
Około : 12 porcji.
Czas przygotowanie: około 50 minut
(w tym czas pieczenia)
M.D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz