piątek, 5 kwietnia 2013

Miniserniczki

Miniserniczki
      Minisernizki to bardzo delikatyny, przypominający swoim smakiem ptasie mleczko, słodki dodatek do kawy czy herbaty. Jest to nie tylko uczta dla podniebienia, miniserniczki kuszą także swoimi kształtami. 
      Foremki silikonowe o różnych kształtach nadają się zarówno do deserów pieczonych, jak i robionych na zimno. Można w nich piec różnego rodzaju minibabecki, świetnie nadają się też do serniczków na zimno i galaretek. Dzięki niewielkim rozmiarom są równiez idealne do robionyc domowym sposobem czekoladek.




Składniki 
na 16 serniczków:
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 150g twarogu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 białko
  • 45 g cukru
  • 10 g  kakao
  • 10 g masła
  • 25 g herbatników
  • 1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Przerażająco długa lista składników ale jest to dużo składników a mało zabawy :).


      1.Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Mase podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.                                                                         
    2.Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać masło i dokładnie wymieszać.
    3. Cienką wartwą roztopionego masła posmaować wnętrze forwmwk. Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Leko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła drobne wgłębienia a wierzch wyrówna się.
    4.Na  wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
1.Masa sernikowa
2. Masa sernikowa po dodaniu herbatników.


     5.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
     6. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki bez spodów czyli serowo-kakaową bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką wastwę czekolady i ponownie wstawić foremkę do lodówki na około 20 minut.






      7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągnąc brzegi foremki
     





*Można rozpuścić 1/2 czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, lekko przestudziń i przełozyć do torebki foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki :).

*Dla liczących kalorie:

  • 1 miniserniczek posiada : 54 kcal



Zrobiłam pierwszy raz i się zakochałam ! Napewno je bd robić częściej:).


Powodzenia :)!


M.D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz