Hej:).
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na Toffinka, którego ostatnio pierwszy raz robiłam i wyszedł wspaniale. Bardzo dobre połączenie, nie za słodkie w sam raz! Łatwe do przyrządzenia i bardzo estetyczne :).
Przepis:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki przennej
- pół szklanki cukru pudru
- 150 g miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 całe jajka
- cukier waniliowy (saszetka 16g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32x22 cm). Jedną część rozwałkować i wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:
- pół litra śmietanki kremówki (30%-36%)
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej (400g).
- posiekane orzechy włoskie ( ja dałam migdały)
Spodób ułożenia:
Kremem śmietankowy przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzechami (migdałami). I gotowe :) !
Uwagi:
-Przechowywać ciasto w lodówce
- wg przepisu blaty do ciast upiec kilka dni wcześniej, ciasto jest na iodzie, więc wymaga leżakowania, by zmiękło, minimum, przygotować dzień wcześniej.
Ja upiekłam z rana przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki po 8-10 godzinach możnabyło spokojnie jeść :).
Ja upiekłam z rana przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki po 8-10 godzinach możnabyło spokojnie jeść :).
Powodzenia :)!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz