sobota, 23 marca 2013

Owocowe Tartaletki

       Owocowe Tartaletki




     Dwa dni temu spróbowałam zrobić pierwszy raz Tataletki. I wyszły super ! Są kruchutkie i akurat np. na przyjęcie, łatwe i szybkie w przygotowaniu.




Potrzebujemy:
-małe foremki, mogą być silikonowe.




Przepis
Przepis na kruche ciasto :

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 1 jajko
Sposób:



  
  1.  Mąkę wysypać na stół, do mąki dodać pokrojone na małe kawałki. Dodać przesiany cukier puder i wbić całe jajko. Zagniatać, niezbyt długo, aż biędzie gładkie. Uformować wałek o średnicy około 6 cm, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Piekatnik rozgrzać do 200 st. C. Przygotować foremki do tartaletek i wysparować masłem lub olejem (lepiej olejem ale jak kto woli), oprószyć lekko mąką. 
  3. Schłodzone ciasto pokroić na plasterki grubości około 1 cm. Każdy plasterek rozwałkować dość cieńko do wielkości odpowiadającej średnicy foremki. Wyłożyć foremki ciastem. 
  4. Piec około 12-15 minut do lekkiego zarumieia się. Gotowe spody delikatnie wyjmować z foremki do ostudzenia. 
*piec bez termoobiegu.
*z tej porcji wyszło mi 25 spodów

Nadzienie:

  • Serek homogenizowany lub śmietana kremówka
  • owoce wg. uznania (banany, truskawki, kiwi, pomarańcze )


      Kremówkę ubić na bitą śmietanę, 2 x 200 ml + 3 łyżki cukru pudru.

Na gotowe spody nakładać po 1 łyżce serka lub bitej śmietany i ozdabiać owocami.







Powodzenia :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz