niedziela, 31 marca 2013

Babka

Babka na święta
Pierwszy raz i wyszła świetnie :).  Najlepsza forma jaką można podać dla gości do Kawki lub herbaty :)


Przepis:
Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 krople esencji waniliowej



Wykonanie:
  1. Cukier i jajka ubijamy na puszystą masę. 
  2. W międzyczasie rozpuszczamy masło. 
  3. Do ubitych jajek dosypujemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia.
  4. Wszystko razem miksujemy, na koniec dolewamy łyżkami ciepłe rozpuszczone masło i miksujemy jeszcze chwilę.
  5. Okrągłą formę do babki metalowe natłuszczamy i posypujemy byłką tartą. Jeżeli uzywamy silikonowych form nic nie dodajemy do formy
  6. Przelewamy babkę do formy i wstawiamy do piekatnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy około 40 minut.





*Po upieczeniu trzymamy babkę w blaszce przez około 15 minut , następnie studzimy na kratce. 
*Przed podaniem polewamy babkę lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
* Aby zrobić 2 kolorową babkę jak na zdjęciach. Wystarczy masę podzielić n 2 części i do jednej wsypać kakao, wlać np. pierwszą czekoladową masę, a następnie zwykłą i gotowe :).








Dodatkowa produkcja Babeczek :-) !



1 komentarz:

  1. Wzywam do usunięcia nielegalnie publikowanej treści na stronie:

    Treść jest kopią oryginalnie opublikowaną na poniższej stronie:
    http://kulinarne.info/babka-piaskowa-puszysta.html

    Brak reakcji na wezwanie spowoduje uruchomienie kroków prawnych.

    OdpowiedzUsuń