środa, 3 kwietnia 2013

Kokosanki

Kokosanki



     Mmm.. Uwielbiam kokos w kazdej formie ! Na początek przepis na kokosanki. 
     Wyczytalam w Wikipedii, ze "nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". Nie wiem czy to prawda, ale wiem, ze kokosanki przygotowane z owocu tego drzewa na pewno zaspokajaja zapotrzebowanie na cukier w organizmie. 


Czas:
  •  20 minut robienia
  • 15 minut pieczenia


Składniki:
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • 2 zółtka



Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100g cukru i poczekaj aż się rozpuści. Po rozpuszczeniu zdejmij z ognia i wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj.


      2. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, po chwili mąkę.




      3.Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą wiórek.


      4. Dodaj 2 zółtka.


      5. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      6. Wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.



   Efekt końcowy :




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz