środa, 18 listopada 2015

Placek jabłkowy

Placek z Jabłkami

 Słodkości ciąg dalszy. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają i nie muszą być wcale takie nudne :) . 




Ciasto do placka

Składniki:

  • 400 g szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kostka ( 250 g ) masła schłodzone i pokrojonego w małe kawałki
  • 6-8 łyżek ( 90-120 ml ) zimnej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Zagniatanie w melakserze:

1. Wysyp mąkę i sól do pojemnika z ostrzem. Dodaj masło i wymieszaj. Całość powinna przypominać drobno pokruszony chleb.
2. Dodaj 6 łyżek wody i octu. Obróć w melakserze kilka razy. Gotowe ciasto powinno się kleić miedzy palcami
3. Ciasto zawiń w folie i wsadź do lodówki na godzinę
4. Wyjmij ciasto i podziel na 2 równe części. Ciasto oprósz lekko mąką z obu stron i rozwałkuj na grubość 3 mm. pracować trzeba szybko aby ciasto nie rozmiękło. Wałkuj zawsze od środka okręgu ku  jego brzegom. Drugi kawałek włóż do lodówki
5. Oprósz wałek mąką i luźno nawiń na niego ciasto. Trzymając go nad formą, ostrożnie zroluj z niego ciasto tak, by równo się ułożył. Dociśnij palcami brzegi do dna. Wystający zapas ciasta poza brzegi formy zawiń pod spód. wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia, dodać je do ciasta w formie.
6. Wyjmij drugą część z lodówki, oprósz mąką z dwóch stron i rozwałkuj.
7. Ułóż ciasto na górę i brzegi dociśnij widelcem tak aby się skleiły ze sobą. przetnij na środku i włóż do pieca


Masa jabłkowa

Składniki :
  • 1 kg jabłek
  • 150 g szklanki cukru
  • 1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Łyżeczka startego cynamonu
  • 3 łyżki mleka 
  • gruby cukier do posypania



1. Obierz wydrąż i pokrój jabłka w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, sokiem pomarańczowym, cynamonem i mąką.
2. Wyłóż mieszankę jabłkową na spód ciasta.
3. Wykończ górę jak w przepisie na ciasto.
4. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni
5. Wierzch posmaruj mlekiem i posyp cukrem.
7. Piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 190 stropni i piecz jeszcze 25-30minut, póki się nie zarumieni.


Podawaj na ciepło lub schłodzone z bitą śmietaną.
Smacznego ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz