poniedziałek, 23 listopada 2015

Placek Dyniowy


Nie byłam przekonana nigdy do Dyni. Ale wszystkiego trzeba próbować. Tak więc zrobiłam placek Dyniowy, okazał się świetny. Jest puszysty i lekki - idealny :) !




 Składniki

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 200g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Na masę Dyniową:
  • 500 g miąższu dyni
  • sól
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 5 łyżek zagęstnika




1. Masło rozpuścić, mąkę z masłem utrzeć. Następnie zagnieść ciasto, dodając cukier, sól i wodę. Ciasto uformować w kulę i schować do lodówki na 30 minut.
2. 2/3 ciasta rozwałkować na oprószonym mąka blacie kuchennym ii włożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Z pozostałego ciasta uformować brzegi. Tortownice odstawić na 30 minut do lodówki
3. Aby przyrządzić masę, miąższ dyni pokroić w kostkę i dusić przez 15 minut (zależy od rodzaju dyni) z dodatkiem niewielkiej ilości wody,soli i octu. Dynię wyjąć z garnka, odsączyć na sitku i utrzeć na puree.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Oddzielić żółtka i dodać do masy. Dodać cynamon, imbir i zagęstnik, wymieszać. Dodać puree z dyni i zmiksować.
5. Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni
6. W międzyczasie ubić z białek sztywną pianę i dodać ostrożnie do masy dyniowej. Rozprowadzić masę równomiernie na cieście i piec jeszcze 25 minut. 






Powodzenia i Smacznego :)

2 komentarze:

  1. niestety nie przepadam za dynią, ale może kiedyś zrobię taki placek dla znajomych- na pewno go polubią! :)

    OdpowiedzUsuń