czwartek, 17 kwietnia 2014

Rolada z kremem

Rolada 

Czy to nie wygląda smakowicie?  Mięciutka rolada z biszkoptu do tego krem śmietankowy Cała rolada wygląda i smakuje znakomicie !  I jest prosta do przygotowania :).


Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • 150 g mąki


Krem:
  • 400 ml śmietany
  • 2 torebki usztywniacza do śmietany
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

* Ja nasączam jeszcze biszkopt amaretto 




Wykonanie:

1. Jajka na ciasto ubijać 1 minutę z 5 łyżkami letniej wody na puszystą masę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i, dodając stopniowo do masy, miksować jeszcze przez 4 minuty. Dodać szczyptę soli i zmiksować. Przesiać mąkę i, cały czas miksując, dodawać ostrożnie do masy jajecznej, tak aby nie straciła puszystości.

2. Nagrzać piekarnik do temp. 200C. Posmarować tłuszczem blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze i piec 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Posypać cukrem pudrem ściereczkę kuchenną, wyłożyć na nią biszkopt, usunąć papier i natychmiast delikatnie zrolować biszkopt w ściereczce. Pozostawić do ostygnięcia.

3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietanę wraz z usztywniaczem , cukrem waniliowym i cukrem ubić na sztywno. Biszkopt ostrożnie odwinąć, posmarować bitą śmietaną. Zwinąć roladę za pomocą ściereczki. Ostawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem/ kakao.  








Powodzenia i zapraszam !


4 komentarze: