Rolada
Czy to nie wygląda smakowicie? Mięciutka rolada z biszkoptu do tego krem śmietankowy Cała rolada wygląda i smakuje znakomicie ! I jest prosta do przygotowania :).
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- 150 g mąki
Krem:
- 400 ml śmietany
- 2 torebki usztywniacza do śmietany
- 2 torebki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
* Ja nasączam jeszcze biszkopt amaretto
Wykonanie:
1. Jajka na ciasto ubijać 1 minutę z 5 łyżkami letniej wody na puszystą masę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i, dodając stopniowo do masy, miksować jeszcze przez 4 minuty. Dodać szczyptę soli i zmiksować. Przesiać mąkę i, cały czas miksując, dodawać ostrożnie do masy jajecznej, tak aby nie straciła puszystości.
2. Nagrzać piekarnik do temp. 200C. Posmarować tłuszczem blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze i piec 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Posypać cukrem pudrem ściereczkę kuchenną, wyłożyć na nią biszkopt, usunąć papier i natychmiast delikatnie zrolować biszkopt w ściereczce. Pozostawić do ostygnięcia.
3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietanę wraz z usztywniaczem , cukrem waniliowym i cukrem ubić na sztywno. Biszkopt ostrożnie odwinąć, posmarować bitą śmietaną. Zwinąć roladę za pomocą ściereczki. Ostawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem/ kakao.
Powodzenia i zapraszam !
wygląda pięknie, jak żyrafa :)
OdpowiedzUsuńobserwuję :)
Dziekuje:*
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ! Życzę powodzenia !!
Usuń