wtorek, 14 stycznia 2014

Babeczki w czekoladzie

Babeczki w czekoladzie
             Babeczki przyrządzone z ciasta na popularne magdalenki perfekcyjnie zachowują nadany im przez foremki kształt, są przy tym miękkie i puszyste. Ciasto można wzbogacać, dodając do niego skórkę startą z pomarańczy czy cytryny, cukier wanilinowy lub ulubiony aromat do ciast. Upieczone babeczki oblane gorzką,mleczną lub białą czekoladą, albo po prostu posypane cukrem pudrem będą smakowały wspaniale.
Babeczki można zrobić w różnych formach silikonowych.






Składniki na 8 porcji:
  • 3 jajka
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
Do dekorowania:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mleka 3/5%
  • 1 pomarańcza




Przygotowanie:

1. Masło pokroić w kostkę i rozpuścić na bardzo małym ogniu, odstawić do ostudzenia.
2. Z obu pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę rozłożyć równomiernie na talerzyku i pozostawić do przeschnięcia. Resztę pozostawić do ciasta
3.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
4.Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż składniki połączą się, a masa będzie puszysta.
5.Następnie dodać skórkę a pomarańczy oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
6.Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piec 20-25 minut, aż wierzch babeczek się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Babeczki wyjmować, wywijając foremki i wypychając palcem ich środkową część.
7.Czekoladę podzielić na cząstki, postawić w naczyniu nas parą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać śmietankę i mleko, cały czas mieszając.
8.Masę czekoladową pędzelkiem nanieść na babeczki, a następnie posypać je podsuszoną skórką pomarańczową.



Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut
Kalorie : 1 porcja 210 kcal.



Powodzenia :):).




M.D.


2 komentarze:

  1. ależ one apetyczne :)
    kurcze, gdzie kupiłaś takie fajne foremki na mini babeczki? :)

    PS. Dodaję do obserwowanych :)
    smakiempisany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam wraz z co 2 tygodnikiem " Ale pychota". mam bardzo dużo sylikonowych przyborników
      , nie zawsze są One do słodkich wypieków ale zawsze je użyję :)!

      Usuń