Babeczki w czekoladzie
Babeczki przyrządzone z ciasta na popularne magdalenki perfekcyjnie zachowują nadany im przez foremki kształt, są przy tym miękkie i puszyste. Ciasto można wzbogacać, dodając do niego skórkę startą z pomarańczy czy cytryny, cukier wanilinowy lub ulubiony aromat do ciast. Upieczone babeczki oblane gorzką,mleczną lub białą czekoladą, albo po prostu posypane cukrem pudrem będą smakowały wspaniale.
Babeczki można zrobić w różnych formach silikonowych.
Babeczki można zrobić w różnych formach silikonowych.
Składniki na 8 porcji:
- 3 jajka
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
Do dekorowania:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka mleka 3/5%
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
1. Masło pokroić w kostkę i rozpuścić na bardzo małym ogniu, odstawić do ostudzenia.
2. Z obu pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę rozłożyć równomiernie na talerzyku i pozostawić do przeschnięcia. Resztę pozostawić do ciasta
3.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
4.Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż składniki połączą się, a masa będzie puszysta.
5.Następnie dodać skórkę a pomarańczy oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
6.Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piec 20-25 minut, aż wierzch babeczek się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Babeczki wyjmować, wywijając foremki i wypychając palcem ich środkową część.
7.Czekoladę podzielić na cząstki, postawić w naczyniu nas parą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać śmietankę i mleko, cały czas mieszając.
8.Masę czekoladową pędzelkiem nanieść na babeczki, a następnie posypać je podsuszoną skórką pomarańczową.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut
Kalorie : 1 porcja 210 kcal.
ależ one apetyczne :)
OdpowiedzUsuńkurcze, gdzie kupiłaś takie fajne foremki na mini babeczki? :)
PS. Dodaję do obserwowanych :)
smakiempisany.blogspot.com
kupiłam wraz z co 2 tygodnikiem " Ale pychota". mam bardzo dużo sylikonowych przyborników
Usuń, nie zawsze są One do słodkich wypieków ale zawsze je użyję :)!