TĘCZOWY TORT
Sześć warstw kolorowych biszkoptów przełożonych pysznym kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Wszystko przełamane delikatną cytrynową nutą. Idealny na urodziny.
Składniki :
na 6 biszkoptowych blatów o średnicy 20-22 cm
- 9 jajek
- 400 g drobnego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze, najlepiej w żelu
- 6 aluminiowych foremek
Zaczynamy od przesiania obu rodzajów mąki i proszku do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, a pod koniec małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy wszystko na sztywną i lśniącą pianę.
Przełączmy mikser na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy.
Wyłączamy mikser i do ubitych jajek dodajemy porcjami przesianą mąkę. Mieszamy przy użyciu szpatułki.
Otrzymane ciasto dzielimy na sześć równych części. Do każdej dodajemy niewielką ilość barwnika. Mieszamy i przekładamy do aluminiowych foremek (dno wykładamy papierem d/p).
Przełączmy mikser na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy.
Wyłączamy mikser i do ubitych jajek dodajemy porcjami przesianą mąkę. Mieszamy przy użyciu szpatułki.
Otrzymane ciasto dzielimy na sześć równych części. Do każdej dodajemy niewielką ilość barwnika. Mieszamy i przekładamy do aluminiowych foremek (dno wykładamy papierem d/p).
Pieczemy kolejno przez ok 15 min w temp 170* C. Po przestudzeniu wyciągamy z formy przy użyciu nożyka, którym oddzielamy ciasto od boków foremek.
Krem lekko cytrynowy :
- 500 ml śmietany 30%
- 500 ml serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- Kilka kropel aromatu cytrynowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 3/4 szklanki wody
Serek mascarpone plus 2 łyżki cukru rozcieramy w miseczce na puszysty krem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
Śmietanę ubijamy mikserem, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru.
Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo roztarty serek. Mieszamy na najniższej prędkości miksera.
Kolorowe blaty ciasta nasączamy ponczem cytrynowym i przekładamy kremem. Blaty układamy na paterze w następującej kolejności: żółty,czerwony, niebieski, fioletowy ,zielony, pomarańczowy, Wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy.
Śmietanę ubijamy mikserem, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru.
Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo roztarty serek. Mieszamy na najniższej prędkości miksera.
Wykonanie:
Kolorowe blaty ciasta nasączamy ponczem cytrynowym i przekładamy kremem. Blaty układamy na paterze w następującej kolejności: żółty,czerwony, niebieski, fioletowy ,zielony, pomarańczowy, Wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy.
Chłodzimy w lodówce.
M.D
trochę źle dobrane kolorki jak na tęczę, ale pysznieeee wygląda!!!!! :):* (czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, granatowy, fioletowy) :*
OdpowiedzUsuńNiestety nie miałam dostępu do lepszych barwników tylko do 4 niebieski,zielony,żółty i czerwony, i mieszałam sama. Każdy swoje kolory uzna :). Zamówiłam już kolekcję barwników:)). Pozdrawiam.
Usuń