niedziela, 27 kwietnia 2014

Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopcik

Musiałam wykorzystać ostatnie krople Amaretto i zrobiłam na szybko Biszkopt przekładany kremem z kawałkami galaretki, szybko i smacznie wszystko wyszło ! :)




Składniki:
  • 4 jajek
  • 120 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej

Krem
  • 400 ml śmietany
  • 2 torebki usztywniacza do śmietany
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

1.  Opakowanie Galaretki 
*  Nasączony biszkopt dużą ilością amaretto 




Wykonanie:

1. Galaretkę zrobić wg. opakowanie i wylać na blachę, po stężeniu pokroić ją w kostkę.


2. Nagrzać piekarnik do temp. 200 C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Żółtka ubić z 2 łyżkami gorącej wody na puszystą masę i ostrożnie wymieszać z pianą z białek. Mąkę wymieszać z zagęstnikiem, przesiać na masę, ostrożnie wymieszać. Ciasto umieścić w blaszce wysmarowanej margaryna i posypanej mąką.

3. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C około 30-35 minut. Wyjąć z blachy. 

4. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem. Ostudzony biszkopt przekroić poziomo w połowie i nasączyć (np. amaretto). Na spodzie ułożyć część galaretki, pokryć kremem i znowu wyłożyć galaretką, przykryć druga częścią. Posmarować 1/4 kremu górę i oprószyć np. Czekoladą.







Dzisiejszy wieczór spędzę przy : Ciasteczka

Życzę miłego wieczoru i GORĄCEJ majówki  :)! 


6 komentarzy:

  1. MNIAAM :D

    OBSERWUJE http://tinaa-tinaaa.blogspot.com/ LICZE NA REWANZ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaaaa bardzo apetycznie, mniam!

    http://wpierwszymrzedzie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ale tu masz smakowicie ;) aż zrobiła mi się ochota na coś slodkiego :D
    wspólna obserwacja? olusky.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń